YABANCI KEÇİ IRKLARI
SAANEN KEÇİSİ
Görünüm Özellikleri:
İsviçre’nin Saanen vadisinde yetiştirilen ve buradan yayılan bir keçi ırkıdır. Bu ırk dünyanın hemen hemen her tarafına götürülmüştür. Genel olarak adaptasyon yeteneği yüksek, sağlam konstitüsyonlu bir ırktır. Saanen keçileri kabak (boynuzsuz), erkekleri boynuzludur.
Genel olarak keçiler küpeli, kısa ve beyaz tüylüdür. Meme iki but arasına iyi yerleşmiş olup koltuk tipi bezel memedir. Gelişme hızı, süt ve döl verimi yüksektir. Genellikle 2-5 başlık gruplar halinde aile işletmelerinde yetiştirilir. 1959’lı yılların başında Türkiye’ye de getirilmiş ve halen saf ve melez olarak yetiştirilmektedir.
Verim Özellikleri:
Canlı ağırlık: Erkek:70 kg; Dişi: 50 kg
Süt verimi: 750 - 1000 Lt
Laktasyon Süresi: 280 - 300 gün
Süt yağ oranı: %3.4 - 3.6
Bir batındaki oğlak sayısı: 1.7 - 1.8
Saanen ırkının en önemli özelliklerinden birisi olan farklı iklim koşullarına uyma yeteneği sayesinde, götürüldüğü yerlere çok çabuk adapte olabilmektedir. Saanen keçileri yemleme ve mera koşullarına karşı çok duyarlıdır. Yüksek verim yeteneği ancak iyi bakım ve besleme koşullarında ortaya çıkar. Saanen keçilerinde yemden yararlanma yeteneği yüksektir ve erken çağda cinsi olgunluğa ulaşırlar ve hızlı ürerler. Bu da, Saanen ırkının yetiştirme yönünden en önemli avantajlarındandır. Döl verimi yüksek olan ırk, genellikle ikiz yada üçüz doğum yaparlar
İsviçre’nin Saanen vadisinde yetiştirilen ve buradan yayılan bir keçi ırkıdır. Bu ırk dünyanın hemen hemen her tarafına götürülmüştür. Genel olarak adaptasyon yeteneği yüksek, sağlam konstitüsyonlu bir ırktır. Saanen keçileri kabak (boynuzsuz), erkekleri boynuzludur.
Genel olarak keçiler küpeli, kısa ve beyaz tüylüdür. Meme iki but arasına iyi yerleşmiş olup koltuk tipi bezel memedir. Gelişme hızı, süt ve döl verimi yüksektir. Genellikle 2-5 başlık gruplar halinde aile işletmelerinde yetiştirilir. 1959’lı yılların başında Türkiye’ye de getirilmiş ve halen saf ve melez olarak yetiştirilmektedir.
Verim Özellikleri:
Canlı ağırlık: Erkek:70 kg; Dişi: 50 kg
Süt verimi: 750 - 1000 Lt
Laktasyon Süresi: 280 - 300 gün
Süt yağ oranı: %3.4 - 3.6
Bir batındaki oğlak sayısı: 1.7 - 1.8
Saanen ırkının en önemli özelliklerinden birisi olan farklı iklim koşullarına uyma yeteneği sayesinde, götürüldüğü yerlere çok çabuk adapte olabilmektedir. Saanen keçileri yemleme ve mera koşullarına karşı çok duyarlıdır. Yüksek verim yeteneği ancak iyi bakım ve besleme koşullarında ortaya çıkar. Saanen keçilerinde yemden yararlanma yeteneği yüksektir ve erken çağda cinsi olgunluğa ulaşırlar ve hızlı ürerler. Bu da, Saanen ırkının yetiştirme yönünden en önemli avantajlarındandır. Döl verimi yüksek olan ırk, genellikle ikiz yada üçüz doğum yaparlar
ALPİN KEÇİSİ
Alpin keçilerinin değişik variyetleri
bulunmaktadır ve en ünlüsü Fransız Alpini ve daha az bilineni ise
Amerikan ve İsveç alpin'idir.
bulunmaktadır ve en ünlüsü Fransız Alpini ve daha az bilineni ise
Amerikan ve İsveç alpin'idir.
Görünüm Özellikleri:
Bu keçi ırkının her türlü iklim
ve işletme koşullarına adaptasyonu yüksektir. Alpin keçilerinde baş
ve kulaklar orta büyüklükte, kulaklar diktir. Bu keçi
ırkında vücut rengi bakımından bir standart yoktur. Vücut
renkleri beyazdan geyik yavrusu rengi, gri, kahverengi,
siyah, kırmızı ve bileşimlerinden oluşan hayvanlardadır.
Verim Özellikleri:
*Canlı Ağırlık: Erkek: 80 - 90 kg; Dişi:
*60 - 80 kg
*Süt verimi: 500 - 800 Lt
*Laktasyon süresi: 200 - 250 gün
*Süt yağ oranı: % 3 -3.7
*Cidago yüksekliği: Erkek: 90 - 100 cm,
*Dişi: 70 - 80 cm
*Bir batında oğlak sayısı: 2
Meme sütçü tip özelliklerine uygundur.
*60 - 80 kg
*Süt verimi: 500 - 800 Lt
*Laktasyon süresi: 200 - 250 gün
*Süt yağ oranı: % 3 -3.7
*Cidago yüksekliği: Erkek: 90 - 100 cm,
*Dişi: 70 - 80 cm
*Bir batında oğlak sayısı: 2
Meme sütçü tip özelliklerine uygundur.
APPENZEL KEÇİSİ
İsviçre keçi ırklarındandır. Appenzel
keçisinin vücudu orta uzunlukta beyaz kıllarla kaplıdır. Güçlü bir vücut yapısına sahiptir. Bacakları güçlü yapıda ve vücuda iyi konumlanmıştır. Vücut yapısı saanen keçisini andırsa da vücut yapısı saanen keçisine göre daha geniş ve küçük yapılıdır. Boynuzları yoktur. Vücut yüksekliği erkek keçilerde 75–85 cm iken dişiler de 70–80 cm dır. Vücut ağırlıkları erkeklerde 65kg, dişilerde 45kg dır.
keçisinin vücudu orta uzunlukta beyaz kıllarla kaplıdır. Güçlü bir vücut yapısına sahiptir. Bacakları güçlü yapıda ve vücuda iyi konumlanmıştır. Vücut yapısı saanen keçisini andırsa da vücut yapısı saanen keçisine göre daha geniş ve küçük yapılıdır. Boynuzları yoktur. Vücut yüksekliği erkek keçilerde 75–85 cm iken dişiler de 70–80 cm dır. Vücut ağırlıkları erkeklerde 65kg, dişilerde 45kg dır.
Appenzel keçisi süt verimi açısından diğer İsviçre ırklarına göre farklı bir özelliği yoktur. Sütçü verimi iyi bir ırktır. Süt verimi ortalama 700-800kg arasındadır. Sütte ki Yağ oranı %2,9 protein oranı %2,7, laktasyon süresi 270 gündür.
Canlı Ağırlık (ort.) Erkek
65 kg
Dişi
45 kg
Süt verimi
250 - 700 kg
Laktasyon uzunluğu
270 gün
Yağ oranı
%2.9
Protein Oranı
%2.7
Vücut Yüksekliği
Erkek: 75-85 cm
Dişi: 70-80 cm
65 kg
Dişi
45 kg
Süt verimi
250 - 700 kg
Laktasyon uzunluğu
270 gün
Yağ oranı
%2.9
Protein Oranı
%2.7
Vücut Yüksekliği
Erkek: 75-85 cm
Dişi: 70-80 cm
AFRİKA CÜCE KEÇİSİ
Görünüm Özellikleri :
Renkleri kahverengi siyah karışımı , siyah, beyaz, kızıl ve bu renklerin karışım renginde olabilir. Erkeklerde boynuzlar dışa ve geriye doğru, dişilerde daha uçlu , yukarı ve
geriye doğrudur. Kulaklar kısa, alın tüylü, dar ağızlı alt çenesi üst çenesinden biraz daha dışarıda dır.
Renkleri kahverengi siyah karışımı , siyah, beyaz, kızıl ve bu renklerin karışım renginde olabilir. Erkeklerde boynuzlar dışa ve geriye doğru, dişilerde daha uçlu , yukarı ve
geriye doğrudur. Kulaklar kısa, alın tüylü, dar ağızlı alt çenesi üst çenesinden biraz daha dışarıda dır.
Verim Özellikleri :
Cidago yüksekliği: ortalama 30 - 50 cm.
Canlı ağırlık: Erkek: 20 - 25 kg; Dişi: 18 - 22 kg
Yılda 2 kez doğum yaparlar.
4 ayda kızgınlık gösterirler.
Gebelik süresi: 145 - 150 gün.
İyi bakımda 15 yıl yaşarlar.
Cidago yüksekliği: ortalama 30 - 50 cm.
Canlı ağırlık: Erkek: 20 - 25 kg; Dişi: 18 - 22 kg
Yılda 2 kez doğum yaparlar.
4 ayda kızgınlık gösterirler.
Gebelik süresi: 145 - 150 gün.
İyi bakımda 15 yıl yaşarlar.
KAŞMİR KEÇİSİ
Kaşmir'in anavatanı Pakistan-Hindistan ortak bölgesi kaşmir eyaletidir. Günümüzde Çin , Moğolistan , İran , Afganistan ve Himalaya bölgesinde yetiştirilir. Avrupa'ya 200 yıl önce getirilmiştir. Avrupa da en çok İskoçya da yetiştirilir. 1970 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda da büyük kaşmir çiftlikleri kurulmuştur. 1989 yılında Amerika ya kadar uzanmıştır.
Görünüm Özellikleri:
Kaşmir keçileri beyaz'dan gri'ye , kahve'den siyah'a çalar renktedir. Kaşmir keçisinde 2 çeşit tüy yapısı bulur. Üst tüyler ortalama 10-30 cm arasındadır. Alt tüyler 4-6 cm'dir. Kaşmir keçisi bu alt tüyleri için yetiştirilir. Kaşmir keçilerinin kulakları sarkıktır. Boynuzları kıvrık yapıdadır. Genelde sakin yapıya sahip olmalarına rağmen liderlik mücadelesi için kavga ederler. Tırmanmayı ve zıplamayı çok severler.
Bakımı:
Diğer keçi ırklarından yetiştirilme açısından çok bir farkı yoktur. Kış şartlarına dayanma gücü diğer ırklara göre daha yüksektir. Rakım 4000-5000 m. de yaşayabilirler. Kaşmir keçileri ahır hayatına uygun değildir. Yaz aylarında yayılımda kalırlar ancak şiddetli yağmurlarda ve aşırı soğuklarda barınağa ihtiyaç duyarlar.
Verim Özellikleri:
Canlı ağırlık: Erkek: 70 kg; Dişi: 40 -50 kg
Cidago yüksekliği: 60 cm
Alt yün miktarı: 150 - 300 gr/yıl
Tüy inceliği: 14 micron
Kaşmir Yünü:
Kaşmir Keçisinin üst tüyleri aslında normal koyun yününden çok bir farkı bulunmamaktadır. Hacmen koyun yününe kıyasla daha incedir. Bu onu daha kaygan ve yumuşak yapar. Keçinin ağır kış şartlarına dayanmasını sağlayan aslında alt tüyleridir. Üst tüyler bu alt tüyleri sarıp bizim için değerli olan alt tüyleri korumaktır. Üst tüyleri ip,çuval ve kilim üretiminde kullanılır.
Üst ve Alt tüylerin ayıklanması ve alt tüylerin kalite oranına ulaşmak için özel mekanik işlemlerden geçmektedir. Bu makineler en az 100 kg kaşmir tüyü ile çalışmaktadır. Bu da ortalama 500 keçi'ye tekabül eder. Makinelerin çok pahalı olmasından dolayı küçük işletmelerde bu mümkün değildir. Buna rağmen küçük işletmeler için daha basit makineler vardır. Ancak çok daha zahmetlidir. Bu makinelerle 1 saatte ancak 10 gr yün ayıklanabilir.
İlkbaharda keçi kış tüylerini atar. Bu tüyler bu dönemde elde edilir. Bu tüyler tıraş edilerek yada özel taraklarla taranarak elde edilir. Taramak daha uzun ve zahmetlidir. Ancak bu işlem keçinin daha çok hoşuna gider. Elde edilen değerli alt tüyleri güvelenmeye karşı korumak için hava geçirmez ağzı kapalı plastik torbalara konur. Kış mevsimi ne kadar uzun ve sert geçerse kaşmir keçisinin değerli alt tüyleri de o kadar güzel ve parlak olur.
Kaşmir kumaşı nemi emme oranı çok yüksektir. Kaşmir en hafif doğal tüy özelliğine sahiptir. Kaşmir yününden elde edilen kumaşlar diğer yünlere göre 6 kat daha sıcak tutar.
Kaşmir kumaşının daha dayanıklı ve yumuşak hissi verebilmek için kaşmir ipliğine %25 ipek katılır.
Gerçek kaşmir kumaşı anlamak için:
Kaşmir kumaşından elde edilmiş ürünü esnetip bırakıldıktan sonra hemen eski halini hemen alacaktır.
Saf kaşmir vücudunuzda batma ve kaşınmaya neden olmaz.
Saf kaşmir kullanıldıkça mutlaka tüylenme yapar.
Süt: Tadı ilkbaharda yeşil ot yemiş inek sütünü andırsa da hazmı daha kolaydır. Kaşmir keçisi sütünden elde edilen peynir özel ve eşsizdir. Sadece laktik asit bakterileri ve tuz kullanılır. Kullanılacak sütün Yağı alınmaz Pastörize edilmez. Peynir yapıldıktan sonra serin bir yerde 4 ay olgunlaşması sağlanır. Bu sütten krem peynir yapılması uygun değildir.
Et: Kaşmir keçisinin etinin yağı azdır. Kaşmir keçileri yavaş büyürler. Bundan dolayı oğlaklarının kesimi önerilmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder